Terug naar de schoolbankjes…..

Mijn lief heeft een zoon van nu bijna 16 jaar. Hij heeft er amper een band mee kunnen opbouwen. Zijn zoon  was 10 maanden oud toen hij bij de moeder/ex wegging en van begin af aan werd de omgang zwaar tegengewerkt door de moeder, gesteund door haar eigen kring/omgeving.

De enkele keren dat hij met zijn vader mocht zijn, moest het jongetje duur betalen. Hij mocht het niet leuk hebben bij ons. Natuurlijk hebben we ons gewend tot de instanties. Zij gaven ons het advies de Koninklijke weg te bewandelen. Het jongetje zat overduidelijk in de verdrukking. Het zou beter voor hem zijn als wij hem tijdelijk met rust zouden laten, totdat hij oud genoeg zou zijn om uit zichzelf, op de fiets, naar ons toe te komen.

Toen de zoon dus 12 jaar oud was, de Cito toetsen achter de rug had, heeft mijn man gepoogd om in contact te komen. Allereerst met de moeder, maar zij was verhuisd met zoontje naar een geheim(!) adres en reageerde niet op enige digitale benadering. Uiteindelijk zat er niets anders op om hem op het schoolplein voor het eerst in 5 jaar te benaderen.

Al hoe wel het 1e weerzien mooi en indrukwekkend was, is het slagveld wat daarop volgde vreselijk en verwoestend.

Moeders verrichte haar zoveelste valse aangifte/verklaring en startte een rechtszaak om wijziging tot eenhoofdig gezag te bewerkstelligen. Mijn lief werd ronduit honds behandeld door de Raad van Kinderbescherming. Had de zoon in eerste instantie helemaal geen herinneringen over zijn vader, nu had hij de meest vreselijke verhalen over zijn vader. Wij snapten er niets van totdat ik 4 woordjes invoerde op de computer: kind verklaart tegen vader…..

Wat er in ons leven gebeurt, daar is dus een naam voor ‘ouderverstoting’. Hoe kan het zijn dat raadsonderzoekers (toen anno 2013, maar tot op de dag van vandaag is het nog steeds zo) niet bekend zijn met dit gegeven? Laat staan dat zij dus de signalen van ouderverstoting onderkennen en er iets mee kunnen doen?

En niet alleen de Raadsonderzoekers en gedragsdeskundigen zijn (bewust) onwetend, nee, ook gezinsvoogden, ouderschapsbemiddelaars, kindcoaches, (forensisch) mediators, zelfs familierechters(!) weten zich geen raad en geven openlijk toe dat zij handelingsverlegen zijn.

Uit (bewuste) onkunde kiezen ze massaal voor de weg die hen het beste uitkomt; de Koninklijke weg. Wat inhoudt dat de verstoten ouder in eerste instantie met chantage (als jij echt van jouw kind houdt, dan laat je het met rust) te horen krijgt afstand te moeten bewaren tot het ‘kind’ uit zich zelf naar jou op zoek gaat. Geef jij, als verantwoordelijke ouder, die graag wil dat simpelweg de wet wordt nageleefd, tegengas, dan kom je in nog meer ellende dan dat jij jou ooit had kunnen realiseren.

De paradox is dat wetenschappelijk is aangetoond dat het kind het beste is gebaat bij het contact met beide ouders. De emotionele en sociale gevolgen van ouderverstoting zijn enorm.

Mijn lief heeft zijn uiterste best gedaan om in contact te komen met zijn zoon. Ook hij heeft meegewerkt aan een kind traject. In zijn geval ‘ouderschap blijft!’, met een ouderschapsbemiddelaar (Kompaan en de Bocht, Goirle) die anno 2014/15 nog nooit over ouderverstoting had gehoord! Laat staan dat zij dus de signalen herkende en daar adequaat op kon reageren. Deze dame heeft dus, in samenspraak met de andere ‘deskundigen’ aldaar de plank volledig misgeslagen. Rechters lezen niet tussen de regels door. Wat ze wel lezen is de stem van een 15 jarige jongen die zegt totaal geen contact te willen met zijn vader, zelfs geen kaartje. O ja. Moeder zat bij het gesprek…maar dat terzijde.

Door onkunde van een raadsonderzoeker, door onkunde van een ouderschapsbemiddelaar, door complete onverschilligheid van de rechtbank te Breda, maar ook door een bevoordeelde houding van de school zit binnenkort de maatschappij opgescheept met het zoveelste slachtoffer van ouderverstoting.

Dit is een ramp van groot formaat, want deze jongen is bij lange na niet de enige!

Is er dan helemaal niemand die een constructieve helpende hand kan bieden? Gelukkig wel!

In 2013 kwam ik een blog tegen geschreven door Erna Janssen. Hee, een professional die met weinig tekst, heel eenvoudig, precies de juiste woorden weet om ouderverstoting te omschrijven en met oplossingen komt….Daar zullen er toch meer van zijn? Maar waar dan?

Ik draai nu 4 jaar bewust mee in ouderverstotingsland. Het spijt mij te moeten zeggen dat wij, verstoten ouders en kinderen die hun ouders hebben moeten verstoten, nog steeds dieper het moeras worden ingetrokken.

Deels omdat ze handelingsverlegen zijn (Aldus de directeur Roeters van het Landelijk Bureau van de Raad van Kinderbescherming anno 2015). Deels omdat het makkelijker is om 1 ouder volledig buitenspel te zetten, dan de confrontatie aan te gaan met de agressor. Deels omdat ‘men’ het helemaal niet wil weten. Deels omdat de scholing van professionals indrukwekkend achterloopt. De Raad van Kinderbescherming berust hun beleid op een malafide rapport uit 2002 (!) waarin staat dat ouderverstoting niet bestaat en een kind het beste af is met ‘rust’.

Moeten wij ons dan maar neerleggen bij dit gegeven of gaan wij, met z’n allen, iedereen die mee werkt aan ouderverstoting aanspreken op gedrag? Mogen wij van deze mensen verwachten dat zij zichzelf bijscholen op het gebied van ouderverstoting, als zij ons glazig aankijken? Of als zij, nog erger, ouderverstoting durven te ontkennen, omdat het niet in hun schoolboekjes stond? Mogen wij er wat van vinden dat de gerechtelijke macht de wet massaal aan hun laars lapt? Mogen wij ageren tegen die Koninklijke weg, omdat wij (wel) over voldoende informatie beschikken via het internet en diverse boeken, om te weten dat juist die rust enorme schade aanricht? Mogen wij stelling nemen en niet klakkeloos meewerken aan allerlei geldverslindende trajecten, die uiteindelijk allemaal in hetzelfde eindigen, namelijk geen omgang, daar de bemiddelaars totaal ontwetend zijn en zelfs de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld niet weten te hanteren?

Natuurlijk wel! Wat zeg ik, we zullen wel MOETEN! En weet je nou wat het fijne is?…..

Al die mensen, al die professionals, die tot nu toe de plank volledig misslaan en duizenden(!) kinderen hebben benadeeld met hun onkunde, kunnen we nu terug naar de schoolbankjes sturen. Voor maar een paar daagjes. Al deze mensen, die bereid zijn om in zichzelf en daardoor in al de kinderen die klem zitten te investeren, kunnen, na het volgen van een cursus een positief verschil maken. Deze mensen kunnen zichzelf weer recht in de spiegel aankijken. Deze mensen kunnen hun goedbetaalde banen weer waar maken.

Dus… als ze al niet uit zichzelf op cursus zijn gegaan, attendeer die falende professionals dan maar op deze mogelijkheid en blijf ze onder druk zetten. Wij mogen ze zelfs anno nu tuchtrechterlijk aanklagen. Het is nota bene hun werk ! Eenmaal bewust, kunnen ze niet meer wegkijken, maar moeten ze met gepaste oplossingen komen.

Dus stuur ze naar Erna Janssen. www.defamilieacademie.nl

Facebook: https://www.facebook.com/deFamilieAcademie-1183932741620999/?fref=nf

Het is een win-win-win situatie:

  • Als ik professional zou zijn, dan zou ik erg opgelucht zijn met het feit dat Erna Jansen bereid is haar kennis te delen, opdat de professional haar/zijn baan waar kan maken.
  • Als ouder zou ik helemaal blij zijn met het gegeven dat er eindelijk iemand in mijn buurt woont die een positief verschil kan maken (dus graag een lijst van degenen die het certificaat hebben gekregen).
  • Het kind wordt nu eindelijk echt gezien, geholpen en ondersteund…

Voor meer informatie over ouderverstoting kun je een hoop vinden onder de bestanden (rechts onder de banner) van de openbare facebookpagina (h)erken ouderverstoting, waar IEDEREEN welkom is, opdat dus NIEMAND meer handelingsverlegen is….https://www.facebook.com/groups/507826229380204/

EENMAAL BEWUST, KAN/MAG JE NIET MEER WEGKIJKEN !

 

 

 

Advertisements
Terug naar de schoolbankjes…..

One thought on “Terug naar de schoolbankjes…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s